Geocaching

Geocaching is een moderne vorm van schat zoeken. Iemand verstopt op een bijzondere plaats, meestal in de natuur, een waterdichte doos, met daarin een aantal min of meer begerenswaardige voorwerpen en met in ieder geval een logboek en soms ook een wegwerpcamera erin. Met de GPS-ontvanger bepaalt hij de precieze co÷rdinaten van de schuilplaats, die hij vervolgens publiceert op de Geocache-website . Voordat een cache (schat) gevonden kan worden, moet er meestal een route worden gelopen of een puzzel worden opgelost. Na de opdracht te hebben uitgevoerd, kan de geocacher met het invoeren van de co÷rdinaten in zijn GPS-ontvanger naar de cache toe. Als hij de cache vindt, schrijft hij in het logboekje uit de cache dat hij de cache heeft gevonden. Ook ruilt hij 'goodies' die in de cache zitten. Vervolgens loggen ze hun bezoek op de speciale cache pagina om hun bezoek kenbaar te maken. Het leuke aan geocaching is, dat je op plekken komt waar je anders nooit zou komen! Natuurlijk is het ook leuk om caches te vinden waarvan de meeste mensen het bestaan niet af weten!
Kijk op de site van geocaching.nl om caches bij jou in de buurt te vinden en meer te leren over Geocaching in het algemeen.


GPS

GPS (Global Positioning System) is een positiebepalingssysteem van de Amerikaanse strijdkrachten. Het systeem bestaat uit een 24-tal satellieten die elk in een vaste baan om de aarde draaien. Elk van deze satellieten heeft een eigen signaal, dat wordt opgevangen door het 'hand-held' GPS-systeem, ter grootte van een zaktelefoon. Deze ontvanger heeft een soort logboek van de banen die elk van de 24 satellieten beschrijft. Door op een bepaald moment de positie van de satellieten (die zij door de ruimte zenden) te vergelijken met de tijd op het moment van aflezen, kan de ontvanger exact bepalen waar hij zich op dat moment bevindt. Door immers het snijpunt te nemen van minimaal drie satellieten krijg je een bepaald punt op de aardbol: je huidige positie.

Een GPS kan je dus helpen bij het vinden van je lokatie en de richting die je zou moeten volgen om bij een bepaald doel te komen. Immers, als een GPS-ontvanger weet waar je bent en waar je naartoe wilt, dan kan hij (mits je beweegt!) bepalen of je in de goede richting beweegt. Een GPS is dus zeker geen kompas, maar puur een electronisch hulpmiddel dat door zijn rekencapaciteit ook extra informatie kan geven, zoals snelheid, waarschijnlijke aankomsttijd en afgelegde afstand.

Soort GPS ontvanger

Er zijn diverse GPS ontvangers te koop. Van eenvoudig to superdelux, waarin bijvoorbeeld een electronische kaart zit. Marktleiders zijn Garmin en Magellan. Opgps.startpagina.nl vind je allerlei links die met GPS te maken hebben.
Ook in het forum van de nederlandse geocache site is van alles te vinden over de voor- en nadelen van de verschillende GPS ontvangers.

Mijn GPS ontvanger

Zelf gebruik ik een Garmin Etrex Vista C. Een prima ontvanger die voor ongeveer 400 euro te koop is in de detailhandel. Hij wordt overigens regelmatig tweedehands te koop aangeboden op marktplaats.

De Garmin eTrex Vista is een lichte GPS-ontvanger met geavanceerd navigatiegemak in een compacte behuizing. Een bescheiden formaat en grootse prestaties waarmee u uitstekend uit de voeten kunt tijdens het rondtrekken, varen of geocachen. Het apparaat is met één hand te bedienen via de knoppen op de zijkant. Via het pookje op de voorzijde scrollt u makkelijk door menus of kaarten. En dankzij de verbeterde GPS-ontvangst houdt hij u tot op 3 meter nauwkeurig op koers.
Ook zijn de kabeltjes voor verbinding met PC of Pocket PC goed verkrijgbaar.
Ik heb zelf goede ervaringen met de internetwinkel GPSshop.

Naar boven


Hardware die ik gebruik om te cachen

Etrex Vista een GPS ontvanger van GARMIN

Pocket PC (PDA):HTC TYTN NL
Gebruikt wordt deze om m.b.v. TOM TOM Navigator en Co-Input op de plaats van bestemming te komen.

 

 

 

 

 

Kabeltje om GPS met computer te verbinden

Kabeltje om de GPS met de PDA te verbinden. Er zit ook een 12 Volt aansluiting aan, die beide apparaten van voeding voorziet.

 

 

Deze zuinige 16-kanaals GPS-ontvanger navigeert maar liefst achttien uur op één acculading. Zijn nauwkeurige tracking en zeer lage stroomverbruik maken hem tot een ideale bijrijder.

 


De kabeltjes, houder voor de Pocket PC en de Pro-clip heb ik aangeschaft bij PDAshop.

Naar boven


Software die ik gebruik (als voorbereiding) bij het cachen

EasyGPS

Dit (gratis) programma gebruik ik om het waypoint (co÷rdinaat) van de cachepagina te halen van Geocaching.
Met het programma kun je de waypoints naar je PC en naar je GPS ontvanger overbrengen.
Meer informatie vind je op de site van geocaching.nl. Je kunt het vanaf deze site ook downloaden.
Specifieke informatie over EasyGPS vind je op hun website.

GarTRAX

Met dit (gratis) programma kun je allerlei types waipointfiles en routes omzetten naar een ander formaat. Ik gebruik het hoofdzakelijk om files over te zetten naar het formaat wat TomTom route navigator gebruikt.
Meer informatie over GarTrax vind je op hun website.

TomTom route navigator
Dit is een routeplanner/navigator die ge´nstalleerd op de pocket PC is. TomTom brengt je in Europa (als je de pocket PC met de GPS hebt verbonden) overal waar je wezen moet. Meer informatie over TomTom kun vinden op hun website.

OziExplorer

Dit is echt een fantastische navigatietool. Met dit programma kun je de waypoints van- en naar je PC brengen. Je kunt zelf waypoints, route's etc. maken. Echt teveel om op te noemen. Je kunt op de website van OziExplorer een gratis probeerversie downloaden. Registreren van het programma kost ongeveer Ç 62.
Er is ook versie van OziEplorer voor de pocket PC: OziExplorerCE. Dit programma heeft voldoende mogelijkheden om met je pocket PC te navigeren. Ook van dit programma is een probeerversie te downloaden. Registreren kost je ongeveer Ç 20. Om goed met het programma te kunnen werken is het wel noodzakelijk om ook over de PC versie te beschikken.
De elektronische kaarten die OziExplorer gebruikt kun je zelf maken door bestaande kaarten in te scannen en te calibreren. Hoe e.e.a. werkt kun je op de website van de cacher Prof. Y. Lupardi zien.
Er zijn echter op de P2P sites zoals Kazaa en Emule diverse kaarten te vinden die gebruikt kunnen worden binnen het programma. Nederland (1:25.000) en BelgiŰ (1:50.000). Ook in caches kom je regelmatig deze zogenaamde Kabouterkaarten tegen.

Naar boven


Hoe word je een Geocacher?

Iedereen kan natuurlijk op zoek gaan naar een cache, maar het wordt pas echt leuk als je je vondsten gaat vastleggen zodat anderen je vorderingen kunnen zien. De "officiŰle" site hiervoor is www.geocaching.com. Hier kun je gratis een account aanmaken.
De Nederlandstalige site www.geocaching.nl een goed begin. Hier vind je ook een uitgebreide uitleg in het Nederlands. Zodra je echter een account gaat aanmaken kom je toch weer op de grote Engelstalige broer terecht.

Naar boven


Hoe werkt het?

Om te beginnen zul je moeten bepalen welke cache je wilt gaan zoeken. Er bestaan meerdere manieren om overzichten van caches te krijgen, maar mijn voorkeur gaat uit naar een landkaart met caches.

Als je een cache kiest stap je door naar de internetpagina van die bepaalde cache. Hierop staat beschreven hoe je de cache kunt vinden, alsmede de ervaringen van de Geocachers die je voor zijn gegaan. Als je besluit een cache te gaan lopen kun je het beste even klikken op "Make this page print-friendly" alvorens de pagina te printen.

Het is aan te raden eerst goed kijken waar het startpunt van de speurtocht is. Daar parkeer je je auto en middels de aanwijzingen op papier kun je op jacht gaan naar de schat. Door de co÷rdinaten van het  volgende punt op je route (vaak een Waypoint genoemd) in te voeren vertelt je GPS-ontvanger in welke richting je moet lopen en hoe ver het nog is naar het volgende punt. Daar aangekomen vind je weer een nieuwe aanwijzing en dit gaat zo door totdat je bij het eindpunt bent.

Eenmaal aangekomen op de locatie waar de cache verstopt ligt kan het nog enige tijd duren voordat je deze vindt. Soms ligt de cache erg goed verstopt of zelfs begraven. Daarnaast heeft een GPS-ontvanger altijd een zekere onnauwkeurigheid (zeker onder de bomen) die ervoor zorgt dat het gebied dat je moet afzoeken een flink aantal vierkante meters groot kan zijn. Hier biedt de hint die de maker soms meegeeft vaak uitsluitsel.

 

Gevonden... en nu?

Zodra je de schatkist - vaak een emmer, munitiekist of tupperwaredoos - gevonden hebt mag je een voorwerp eruit halen, mits je er ook iets voor teruglegt.

In elke cache zit ook een logboekje. Het is de bedoeling dat je hierin noteert wie je bent en wanneer je de cache gevonden hebt, een paar opmerkingen over jezelf en/of de speurtocht plus een notitie over wat je uit de cache hebt gehaald en wat je er voor terug hebt gelegd. Sommige Geocachers hebben kleine persoonlijke etiketten die ze bij hun notitie plakken. Wellicht een leuk idee?

Daarna maak je de schatkist weer goed dicht en verstopt hem op dezelfde plek als je hem gevonden hebt.

Thuis aangekomen vraag je op internet de pagina van de cache die je gevonden hebt nogmaals op. Rechts bovenaan staat een knopje met het opschrift "Log your visit". Als je hierop klikt kun je je vondst vastleggen. Ook is het mogelijk om een aantal digitale foto's aan deze log toe te voegen.

Ze zult merken dat het tellertje achter je naam daarna met ÚÚn verhoogd is. Op je "eigen" pagina kun je zien welke caches je allemaal al gevonden hebt. Ook ander Geocachers kunnen hier je vorderingen volgen.

Naar boven